Ajankohtaista

TULOSSA

Loppusyksyn 2021 ohjelmointikerhot

Järjestämme marras-joulukuussa etänä Zoomin välityksellä Python-ohjelmoinnin kerhon aloittelijoille. Lisäksi alkusyksyn aloittelijoiden kokeilujaksolla mukana olleet voivat ilmoittautua jatkamaan samassa kerhossa myös loppusyksyn. Tarkemmat ajankohdat alla:

Ilmoittautuminen loppusyksyn 2021 ohjelmointikerhoihin tapahtuu Lyyti-lomakkeella.

Jos sinulla on kysyttävää kerhon sopivuudesta, ota yhteyttä: linkki-kerhot@cs.helsinki.fi.

Syksyn 2021 ohjelmointikerhot

Kerhoista yleisesti

Syksyllä 2021 kaikki kerhomme ovat koko lukukauden mittaisia: 12 kerhokertaa syyskuun alusta joulukuulle. Lasten ohjelmointikerhoon aloittelijoille on myös mahdollista ilmoittautua kuuden viikon kokeilujaksolle alkusyksyksi.

Kerhoja järjestetään pääosin paikan päällä Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella, Exactum-rakennuksessa osoitteessa Pietari Kalmin katu 5. Edistyneiden ohjelmointikerho järjestetään etänä Zoomin välityksellä.

Lasten ohjelmointikerhot ovat kestoltaan 1,5h/kerhokerta, ja ohjelmointikerhot ovat kestoltaan 2h/kerhokerta. Algoritmikerhosta tiedotetaan myöhemmin.

Kerhojen hinnat: Lasten ohjelmointikerhot 120€/12 kerhokertaa, 60€/6 kerhokertaa. Ohjelmointikerhot 160 €/12 kerhokertaa. Kerhomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ota yhteyttä linkki-kerhot@cs.helsinki.fi, mikäli tarvitset laskun kerhomaksua varten.
HUOM: peruutuksen sattuessa palautettavasta osallistumismaksusta pidätetään Lyyti-palvelun perimä käsittelymaksu. Lisätietoa kerho-osallistumisen peruuttamisesta täällä.

Kerhotarjonta

 • Lasten ohjelmointikerho aloittelijoille (2.-4. luokan aloittaville): torstaisin kello 16:30 - 18:00 9.9. - 9.12.2021 (12 kerhokertaa, kerho tauolla 21.10. ja 28.10.)
  • mahdollisuus ilmoittautua myös kuuden viikon kokeilujaksolle 9.9. - 14.10.2021, ja jatkoilmoittautua jakson jälkeen halutessaan myös loppusyksylle.
 • Lasten ohjelmointikerho edistyneille (2.-6. luokan aloittaville): tiistaisin kello 16:30 - 18:00 7.9. - 7.12.2021 (12 kerhokertaa, kerho tauolla 19.10. ja 26.10.)
 • Ohjelmointikerho aloittelijoille: Python (suositellaan tietokoneen peruskäytön osaaville, noin 5. luokasta eteenpäin): keskiviikkoisin kello 16:30 - 18:30 8.9. - 8.12.2021 (12 kerhokertaa, kerho tauolla 20.10. ja 27.10.)
 • Ohjelmointikerho edistyneille etänä (6.-9. luokan aloittaville ja lukiolaisille): keskiviikkoisin kello 16:30 - 18:30 8.9. - 8.12.2021 (12 kerhokertaa, kerho tauolla 20.10. ja 27.10.)
 • Algoritmikerho aloittaa hieman myöhemmin syksyllä. Kokoontumisista tiedotetaan kerhon sähköpostilistan kautta. Katso kerhon sivuilta ohjeet listalle liittymiseen.

Kerhot ovat tauolla koulujen loma-aikojen ja yliopiston tenttiviikkojen mukaan. Kerhoa voi tarvittaessa vaihtaa kesken lukukauden, jos kerhon ohjaajat sitä suosittelevat, kerhon päivä sopii osallistujalle ja kerhossa on vapaita paikkoja.

Koronatilanteeseen liittyvä ohjeistus Kumpulassa kokoontuville kerhoille

Paikan päällä tapahtuvat kerhotapaamiset järjestetään Exactum-rakennuksessa osoitteessa Pietari Kalmin katu 5. Kerhoissa noudatetaan hyviä hygieniakäytäntöjä, kerhojen koronaohjeistuksen (pdf) mukaisesti. Ohjeistus myös lähetetään kerhokirjeen yhteydessä osallistujille. Odotamme kerhoihin osallistuvien ja heidän mahdollisten saattajiensa sitoutuvan noudattamaan näitä ohjeita.
HUOM: Koronatilanteen sitä vaatiessa myös Kumpulassa kokoontuvat kerhot siirtyvät etätoteutukseen.

Tarvittaessa kerhoon on mahdollista osallistua etänä (esim. osallistujalla on nuhaa tai hän on karanteenissa, mikä estää lähikerhoon osallistumisen). Kerhot on kuitenkin suunniteltu lähtökohtaisesti kontaktiopetuksen varaan, joten emme suosittele kerhoon ilmoittautumista jos haluatte ensisijaisesti osallistua kerhoon etänä.

Kerhoissa tarvittavat laitteistot ja sovellukset

Kumpulassa kokoontuvat kerhot käyttävät yliopiston laitteistoa, joten omaa konetta ei tarvita. Halutessaan oman kannettavan voi kuitenkin ottaa mukaan - erityisesti tekstipohjaisen ohjelmoinnin kerhossa on hyödyllistä, että ohjelmointiin tarvittavat ohjelmistot asentaa omalle koneelle.

Etänä tapahtuvaan ohjelmointikerhoon osallistumiseen tarvitaan toimiva tietokone ja internet-yhteys. Kuulokkeet ja web-kamera ovat myös hyödyllisiä. Lisäksi ohjelmointia varten täytyy yleensä asentaa ohjelmointiympäristö sekä valitun ohjelmointikielen tuki omalle koneelle. Toivomme että nämä asennetaan etukäteen. Järjestämme etänä tapahtuvan tukitilaisuuden asennusta varten ennen kerhon alkua.

Ohjelmointikerhoissa ohjelmoidaan Scratch-, Python- ja Java-ohjelmointikielillä.

 • Scratchia varten ei tarvitse asentaa mitään, vaan ohjelmointi tapahtuu selaimessa.
 • Pythonia varten suosittelemme asentamaan Visual Studio Code -ohjelmointiympäristön. Kattavat ohjeet sen asennukseen löytyvät mooc.fi-sivuilta.
 • Javaa varten voi käyttää myös Visual Studio Code-ohjelmointiympäristöä, jonka asennukseen ohjeet linkattu yllä. Jos Javalla ohjelmointia haluaa opiskella pidemmälle, kannattaa kuitenkin asentaa Netbeans-ohjelmointiympäristö, ja sen Helsingin yliopiston versio Tmcbeans, jota käytetään yliopiston MOOC-kursseilla. Kattavat ohjeet sen asennukseen löytyvät myös mooc.fi-sivuilta.

Kerhojen ikäsuosituksista

Kerhojemme ikäsuositukset ovat koulun luokka-asteisiin pohjautuvia. Vanhassa tutussa kerhossa voi kuitenkin jatkaa, vaikka olisi vähän suositusta nuorempi. Jos osallistuja on tulossa uutena Linkin kerhoihin tai vaihtamassa kerhoa, eivätkä ikäryhmät näytä sopivan, ota yhteyttä - suosituksista voidaan tarvittaessa joustaa. Myös jos mietit vielä sopivaa kerhoa tai haluat toivoa jotakin erityistä kerhoa Linkin valikoimaan, lähetä meille viestiä osoitteeseen linkki-kerhot@cs.helsinki.fi. Kannattaa tutustua myös kerhojen lyhyisiin kuvauksiin.

Tervetuloa kerhoon!

Opintokäynnit Linkkiin syksyllä 2021 (marras-joulukuu)

Syksyn 2021 vierailukalenteri kouluryhmille on auki. Lisätietoa vierailuista Tiedekasvatuksen sivuilla.

Tiedeluokka Linkki järjestää opintokäyntejä ainoastaan virtuaalisina etävierailuina. Etävierailun ohjelmassa voi olla ohjelmointia tai muuta tutustumista tietojenkäsittelytieteeseen.

Järjestä Pulmaario-paja koululla tai kirjastolla

Pulmaario on 9 - 13 -vuotiaille lapsille suunnattu toiminnallista matematiikkaa ja ohjelmointia sisältävä valmis pajakokonaisuus, jonka ohjaajana voi toimia ilman aiempaa kokemusta teemoista. Järjestä oma pajasi Pulmaarion ohjaajan oppaan toimiviksi testatuilla ohjeilla! Opas on syntynyt Helmet-kirjastojen ja Helsingin yliopiston Tiedekasvatuksen yhteistyöhankkeen pohjalta.

Tuoreita tapahtumia

Avoimet ovet ja Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerta 2.9.2021

Torstaina 2.9.2021 kello 16-18 pääsi tutustumaan Linkkiin ja Scratch-ohjelmointiin etänä Zoomin välityksellä. Esittelimme hieman Linkin toimintaa, ja ohjelmoimme pienen peliprojektin Scratchilla.

Valmis projekti löytyy Scratchista: Pingviinimaalivahti

Suurin piirteen vastaavan pelin ohje: Pongjalkapallo

Kesäleirit 2021

Linkki ja Helsingin kaupungin Nuorten palvelut järjestivät jälleen kesäleirejä, toki tiukoin korona-varotoimin.

Leirien tiedot:

Scratch-kokeilukerta 15.10.2020

Syyslomakauden piristykseksi Linkki järjesti Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerran Zoomin välityksellä torstaina 15.10. klo 17-18:30.

Ohjelmointikerhot lukuvuonna 2020-2021

Linkki järjesti seuraavia ohjelmointikerhoja lukuvuonna 2020-2021

Kesäleirit 2020

Linkki ja Helsingin kaupunki järjestivät jälleen kesäleirejä, toki tiukoin korona-varotoimin.

Ohjelmointikurssilla syvennyttiin tekstipohjaiseen ohjelmointiin Java- ja Python-ohjelmointikielillä, kun taas tyttöjen ohjelmointileirillä perehdyttiin tarinan ja hahmojen luomiseen ohjelmoinnin keinoin. Leirit olivat päiväleirejä, ja ne järjestettiin Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen pelikeskus Scoressa Oulunkylässä.

Leirien tiedot:
Ohjelmoinnin kesäkurssi (14 - 17 vuotiaat)
Ohjelmointileiri tytöille (11-15v)

Ohjelmoinnin verkko-oppitunteja

Syksyllä 2018 järjestimme opettajille suunnattuja webinaareja (eli verkkoseminaareja) seuraavista aiheista:

Webinaarien tarkemmat tiedot ja tallenteet löytyvät yllä olevista linkeistä.

Kilpailu-uutisia

Datatähti 2020 -alkukilpailun tulokset löytyvät täältä: http://datatahti.fi/alku20.html Loppukilpailu järjestettiin 9.2.2020 Aalto-yliopistolla Otaniemessä.

Suomalaiset menestyneet hyvin ohjelmointikilpailuissa

 • IOI 2019 -kilpailussa 4.–11.8.2019 Azerbaidžanin Bakussa Suomen Olli Järviniemi ja Santeri Toivonen saivat pronssimitalin
 • BOI 2019 -kilpailussa 27.4.–2.5.2019 Tartossa Virossa Suomen Roope Salmi sai kultamitalin, Olli Järviniemi ja Santeri Toivonen saivat hopeamitalin ja Tuukka Yildirim ja Akseli Jussinmäki saivat pronssimitalin.

Lisää kilpaohjelmointiuutisia löytyy kisakoodaus.fi-sivustolta.