Ajankohtaista

TULOSSA

Tiedekasvatuskeskuksen tiedeluokat virtuaalisina loppusyksyn 2020 (päivitetty 19.10.2020)

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen tiedeluokat ovat saavutettavissa vain virtuaalisina syksyllä 2020 koronapandemian vuoksi. Kerhojen tiedot alla. Virtuaalisista tiedeluokkavierailuista lisää tietoa tiedekasvatuskeskuksen sivuilla.

Syksyn 2020 ohjelmointikerhot

Ilmoittautuminen syksyn 2020 kerhoihin on auki. Ilmoittautuminen tapahtuu Lyyti-lomakkeella. Ilmoittautua voi vielä:

  • Lasten ohjelmointikerhoon aloittelijoille (alkaa 22.10., ks. myös Scratch-kokeilukerta 15.10.)
  • Ohjelmointikerhoon aloittelijoille: Python-jatko (alkaa 26.10.)

Kerhojen sijainti

Syksyllä 2020 kerhomme järjestetään pääasiassa etänä Zoomin avulla kuuden kerhokerran jaksoissa.
HUOM: Aiemmasta tiedosta poiketen Lasten aloittelijoiden ohjelmointikerhon järjestetään kokonaisuudessaan etänä.
HUOM: Alkusyksyn Ohjelmointikerho aloittelijoille: Python-alkeet tapaa viisi kertaa paikan päällä Kumpulassa, mutta myös etäosallistuminen mahdollistetaan.

Paikan päällä tapahtuvat kerhotapaamiset järjestetään Exactum-rakennuksessa osoitteessa Pietari Kalmin katu 5. Kerhoissa noudatetaan hyviä hygieniakäytäntöjä. Lähetämme näihin kerhoihin osallistuville tarkemmat ohjeet kerhotiloihin saapumisesta ja siellä toimimisesta. Noudatamme myös tiedekasvatuskeskuksen opintovierailujen ohjeistusta soveltuvin osin. Odotamme kerhoihin osallistuvien ja heidän mahdollisten saattajiensa sitoutuvan noudattamaan näitä ohjeita.
HUOM: Koronatilanteen sitä vaatiessa myös Kumpulassa kokoontuvat kerhot siirtyvät etätoteutukseen.

Kerhoissa tarvittavat laitteistot ja sovellukset

Etänä tapahtuvaan kerhoon osallistumiseen tarvitaan toimiva tietokone ja internet-yhteys, kuulokkeet ja web-kamera ovat myös hyödyllisiä.

  • Lasten ohjelmointikerhoissa aloittelijoille ja edistyneille, joissa käytetään Scratchia, on erillinen hiiri erittäin käytännöllinen. Muuten kannettavan tietokoneen käytölle ei ole estettä. Laitteistosi toimivuutta Scratchin kanssa voi testata täällä.
  • Kerhossa Ohjelmointikerho aloittelijoille: Python käytetään pääasiassa selaimessa toimivia materiaaleja. Niihin voit tutustua materiaalihakumme kautta.
  • Kerhossa Ohjelmointikerho aloittelijoille: Java käytetään Netbeans-ohjelmointiympäristöä, joka kannattaa asentaa etukäteen. Jos ohjelmointia haluaa opiskella pidemmälle, kannattaa asentaa Helsingin yliopiston versio Tmcbeans, jota käytetään yliopiston MOOC-kursseilla. Kattavat ohjeet sen asennukseen löytyvät mooc.fi-sivuilta.

Kerhojen hinnat

Kuuden kerhokerran kokonaisuuden hinta on 54 euroa, ja viiden kerran 45 euroa (sis. ALV 24 %). HUOM: peruutuksen sattuessa palautettavasta osallistumismaksusta pidätetään Lyyti-palvelun perimä käsittelymaksu. Lisätietoa kerho-osallistumisen peruuttamisesta täällä.

Kerhojen ikäsuosituksista

Kerhojemme ikäsuositukset ovat koulun luokka-asteisiin pohjautuvia. Vanhassa tutussa kerhossa voi kuitenkin jatkaa, vaikka olisi vähän suositusta nuorempi. Jos osallistuja on tulossa uutena Linkin kerhoihin tai vaihtamassa kerhoa, eivätkä ikäryhmät näytä sopivan, ota yhteyttä - suosituksista voidaan tarvittaessa joustaa. Myös jos mietit vielä sopivaa kerhoa tai haluat toivoa jotakin erityistä kerhoa Linkin valikoimaan, lähetä meille viestiä osoitteeseen linkki-kerhot@cs.helsinki.fi. Kannattaa tutustua myös kerhojen omiin sivuihin.

Kerhojen ajankohdat ja linkit kerhojen sivuille

Tervetuloa kerhoon!

Opintokäynnit Linkkiin syksyllä 2020

Tiedeluokka Linkki järjestää syksyllä 2020 opintokäyntejä ainoastaan virtuaalisina etävierailuina. Etävierailun ohjelmassa voi olla ohjelmointia tai muuta tutustumista tietojenkäsittelytieteeseen.

Vierailukausi on 29.9.-11.12.2020. Varattavissa olevat vierailuajat löydät Summamutikan ja Linkin yhteisestä varauskalenterista, joka aukeaa alle linkatulla sivulla maanantaina 7.9. Linkin vapaat ajat on merkitty kalenteriin tekstillä "Linkki, tiedeluokka avoinna". Vierailun tarkka pituus sovitaan ensimmäisen yhteydenoton jälkeen sähköpostitse ja se riippuu aktiviteeteista ja luokka-asteesta. Vierailut on varattava vähintään viikkoa ennen vierailuaikaa.

Tarkemmat tiedot vierailun varaamisesta löytyvät Tiedekasvatuskeskuksen sivuilta

Järjestä Pulmaario-paja koululla tai kirjastolla

Pulmaario on 9 - 13 -vuotiaille lapsille suunnattu toiminnallista matematiikkaa ja ohjelmointia sisältävä valmis pajakokonaisuus, jonka ohjaajana voi toimia ilman aiempaa kokemusta teemoista. Järjestä oma pajasi Pulmaarion ohjaajan oppaan toimiviksi testatuilla ohjeilla! Opas on syntynyt Helmet-kirjastojen ja Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen yhteistyöhankkeen pohjalta.

Tuoreita tapahtumia

Scratch-kokeilukerta 15.10.

Syyslomakauden piristykseksi Linkki järjesti Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerran Zoomin välityksellä torstaina 15.10. klo 17-18:30.

Kesäleirit 2020

Linkki ja Helsingin kaupunki järjestivät jälleen kesäleirejä, toki tiukoin korona-varotoimin.

Ohjelmointikurssilla syvennyttiin tekstipohjaiseen ohjelmointiin Java- ja Python-ohjelmointikielillä, kun taas tyttöjen ohjelmointileirillä perehdyttiin tarinan ja hahmojen luomiseen ohjelmoinnin keinoin. Leirit olivat päiväleirejä, ja ne järjestettiin Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen pelikeskus Scoressa Oulunkylässä.

Leirien tiedot:
Ohjelmoinnin kesäkurssi (14 - 17 vuotiaat)
Ohjelmointileiri tytöille (11-15v)

Avoimet ovet 16.1.2020

Linkki avasi jälleen ovensa kaikille ohjelmoinnista ja tietojenkäsittelystä kiinnostuneille kevätlukukauden aluksi torstaina 16.1.2020 kello 15-18.

Tilaisuudessa kaikenikäisillä oli mahdollisuus mm. tutustua Linkin toimintaan ja keskustella ohjaajien kanssa, kokeilla ohjelmointia omalla tahdilla tai tulla kokeilukerralle ohjelmointikerhoon sekä saada apua omiin peliprojekteihin. Katso myös tapahtuman Facebook-sivu.

Ohjelmointikerhot lukuvuonna 2019-2020

Linkki järjesti seuraavia ohjelmointikerhoja lukuvuonna 2019-2020

Kesäleirit 2019

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus järjesti taas kesällä 2019 useita erilaisia leirejä, joissa myös Linkillä ja ohjelmoinnilla on osansa. Lisätietoja leireistä tiedekasvatuskeskuksen sivuilla: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/lapsille-ja-nuorille/tiedeleirit

Avoimet ovet 14.3.2019

Linkki järjesti kevään saapumisen kunniaksi jälleen avoimet ovet torstaina 14.3.2019 kello 15-18.

Tilaisuudessa kaikenikäisillä oli mahdollisuus mm. tutustua Linkin toimintaan ja keskustella ohjaajien kanssa, kokeilla ohjelmointia omalla tahdilla tai tulla kokeilukerralle ohjelmointikerhoon sekä saada apua omiin peliprojekteihin.

Lisätietoja Facebook-tapahtumassa sekä Helsingin yliopiston tapahtumakalenterissa.

Ohjelmoinnin verkko-oppitunteja

Syksyllä 2018 järjestimme opettajille suunnattuja webinaareja (eli verkkoseminaareja) seuraavista aiheista:

Webinaarien tarkemmat tiedot ja linkkejä tallenteisiin löytyy ylle linkatuilta sivuilta.

Kilpailu-uutisia

Datatähti 2020 -alkukilpailun tulokset löytyvät täältä: http://datatahti.fi/alku20.html Loppukilpailu järjestetään 9.2.2020 Aalto-yliopistolla Otaniemessä.

Suomalaiset menestyneet hyvin ohjelmointikilpailuissa

  • IOI 2019 -kilpailussa 4.–11.8.2019 Azerbaidžanin Bakussa Suomen Olli Järviniemi ja Santeri Toivonen saivat pronssimitalin
  • BOI 2019 -kilpailussa 27.4.–2.5.2019 Tartossa Virossa Suomen Roope Salmi sai kultamitalin, Olli Järviniemi ja Santeri Toivonen saivat hopeamitalin ja Tuukka Yildirim ja Akseli Jussinmäki saivat pronssimitalin.

Lisää kilpaohjelmointiuutisia löytyy kisakoodaus.fi-sivustolta.