Ajankohtaista

TULOSSA

Opintokäynnit Linkkiin keväällä 2021

Kevään 2021 vierailukalenteri kouluryhmille on auki. Lisätietoa vierailuista Tiedekasvatuksen sivuilla.

Tiedeluokka Linkki järjestää opintokäyntejä ainoastaan virtuaalisina etävierailuina. Etävierailun ohjelmassa voi olla ohjelmointia tai muuta tutustumista tietojenkäsittelytieteeseen.

Kevään 2021 etäohjelmointikerhot

Ilmoittautuminen kevään 2021 kerhoihin aukeaa maanantaina 25.1. klo 7:00. Ilmoittautuminen tapahtuu Lyyti-lomakkeella ja kerhot järjestetään etänä Zoomin avulla. Jos haluat kerhoista vielä pikaisesti kysyä, voit laittaa viestin osoitteeseen linkki-kerhot@cs.helsinki.fi tai soittaa meille.

Kerhotarjonta:

 • Lasten ohjelmointikerho aloittelijoille (2.-4. luokan aloittaville):
  • Alkukevään ryhmä (*): torstaisin 11.2.-25.3. klo 17:00-18:30 (yht. 6 kerhokertaa, ei kerhokertaa 25.2.)
  • Loppukevään ryhmä (*): torstaisin 8.4.-20.5. klo 17:00-18:30 (yht. 6 kerhokertaa, ei kerhokertaa 13.5.)
 • Lasten ohjelmointikerho edistyneille (2.-6. luokan aloittaville):
  • maanantaisin 8.2.-22.3. klo 17:00-18:30 (6 kerhokertaa, ei kerhokertaa 22.2.)
 • Ohjelmointikerho aloittelijoille: Java (6.-9. luokan aloittaville ja lukiolaisille):
  • keskiviikkoisin 10.2.-5.5. klo 17:00-18:30 (12 kerhokertaa, ei kerhokertaa 24.2.)
  • syksyn vastaavaan ohjelmointikerhoon osallistuneille mahdollisuus osallistua kerhon loppukevään osuuteen 31.3.-5.5. klo 17:00-18:30 (6 kerhokertaa)

HUOM: kaikki kevään 2021 kerhot järjestetään etänä. Osaan tiedotteista oli jäänyt syksyltä vanhaa tietoa, jossa mainittiin tapaamisia paikan päällä. Mitään lähitoimintaa ei järjestetä keväällä 2021. Pahoittelut sekaannuksesta.

*) Alku- ja loppukevään ryhmissä on toisistaan poikkeava ohjelma, mutta molemmat on suunniteltu yhtälailla aivan aloittelijoille. Kummassakaan ei siis vaadita aiempaa taustaa ohjelmoinnista. Jos alkukevään kerhon jälkeen haluaa samantasoista harjoittelua lisää, saa loppukevään ryhmään ilmoittautua myös.

KERHOJEN IKÄSUOSITUKSISTA

Kerhojemme ikäsuositukset ovat koulun luokka-asteisiin pohjautuvia. Vanhassa tutussa kerhossa voi kuitenkin jatkaa, vaikka olisi vähän suositusta nuorempi. Jos osallistuja on tulossa uutena Linkin kerhoihin tai vaihtamassa kerhoa, eivätkä ikäryhmät näytä sopivan, ota yhteyttä - suosituksista voidaan tarvittaessa joustaa. Myös jos mietit vielä sopivaa kerhoa tai haluat toivoa jotakin erityistä kerhoa Linkin valikoimaan, lähetä meille viestiä osoitteeseen linkki-kerhot@cs.helsinki.fi. Kannattaa tutustua myös kerhojen omiin sivuihin.

KERHOISSA TARVITTAVAT LAITTEISTOT JA SOVELLUKSET

Etänä tapahtuvaan kerhoon osallistumiseen tarvitaan toimiva tietokone ja internet-yhteys, kuulokkeet ja web-kamera ovat myös hyödyllisiä vaikkeivat kylläkään välttämättömiä.

 • Lasten ohjelmointikerhoissa aloittelijoille ja edistyneille, joissa käytetään Scratchia, on erillinen hiiri erittäin käytännöllinen. Laitteistosi toimivuutta Scratchin kanssa voi testata täällä.
 • Kerhossa Ohjelmointikerho aloittelijoille: Java käytetään Netbeans-ohjelmointiympäristöä, joka kannattaa asentaa etukäteen. Jos ohjelmointia haluaa opiskella pidemmälle, kannattaa asentaa Helsingin yliopiston versio Tmcbeans, jota käytetään yliopiston MOOC-kursseilla. Kattavat ohjeet sen asennukseen löytyvät mooc.fi-sivuilta.

KERHOJEN HINNAT

Kuuden kerhokerran kokonaisuuden hinta on 54 euroa, ja kahdentoista kerran 108 euroa (sis. ALV 24 %). HUOM: peruutuksen sattuessa palautettavasta osallistumismaksusta pidätetään Lyyti-palvelun perimä käsittelymaksu. Lisätietoa kerho-osallistumisen peruuttamisesta täällä.

Tervetuloa kerhoon!

Järjestä Pulmaario-paja koululla tai kirjastolla

Pulmaario on 9 - 13 -vuotiaille lapsille suunnattu toiminnallista matematiikkaa ja ohjelmointia sisältävä valmis pajakokonaisuus, jonka ohjaajana voi toimia ilman aiempaa kokemusta teemoista. Järjestä oma pajasi Pulmaarion ohjaajan oppaan toimiviksi testatuilla ohjeilla! Opas on syntynyt Helmet-kirjastojen ja Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen yhteistyöhankkeen pohjalta.

Tuoreita tapahtumia

Scratch-kokeilukerta 15.10.2020

Syyslomakauden piristykseksi Linkki järjesti Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerran Zoomin välityksellä torstaina 15.10. klo 17-18:30.

Kesäleirit 2020

Linkki ja Helsingin kaupunki järjestivät jälleen kesäleirejä, toki tiukoin korona-varotoimin.

Ohjelmointikurssilla syvennyttiin tekstipohjaiseen ohjelmointiin Java- ja Python-ohjelmointikielillä, kun taas tyttöjen ohjelmointileirillä perehdyttiin tarinan ja hahmojen luomiseen ohjelmoinnin keinoin. Leirit olivat päiväleirejä, ja ne järjestettiin Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen pelikeskus Scoressa Oulunkylässä.

Leirien tiedot:
Ohjelmoinnin kesäkurssi (14 - 17 vuotiaat)
Ohjelmointileiri tytöille (11-15v)

Ohjelmointikerhot lukuvuonna 2019-2020

Linkki järjesti seuraavia ohjelmointikerhoja lukuvuonna 2019-2020

Ohjelmoinnin verkko-oppitunteja

Syksyllä 2018 järjestimme opettajille suunnattuja webinaareja (eli verkkoseminaareja) seuraavista aiheista:

Webinaarien tarkemmat tiedot ja tallenteet löytyvät yllä olevista linkeistä.

Kilpailu-uutisia

Datatähti 2020 -alkukilpailun tulokset löytyvät täältä: http://datatahti.fi/alku20.html Loppukilpailu järjestettiin 9.2.2020 Aalto-yliopistolla Otaniemessä.

Suomalaiset menestyneet hyvin ohjelmointikilpailuissa

 • IOI 2019 -kilpailussa 4.–11.8.2019 Azerbaidžanin Bakussa Suomen Olli Järviniemi ja Santeri Toivonen saivat pronssimitalin
 • BOI 2019 -kilpailussa 27.4.–2.5.2019 Tartossa Virossa Suomen Roope Salmi sai kultamitalin, Olli Järviniemi ja Santeri Toivonen saivat hopeamitalin ja Tuukka Yildirim ja Akseli Jussinmäki saivat pronssimitalin.

Lisää kilpaohjelmointiuutisia löytyy kisakoodaus.fi-sivustolta.