Pulmaario-webinaarisarja

Koulutuksen sisältö

Pulmaario on LUMA-keskuksen ja Helmet-kirjastojen yhdessä kokoama paketti ohjelmointia ja matematiikkaa noin 9-13 vuotiaille lapsille ja nuorille. LUMA SUOMI -ohjelman Ohjelmointia kaikille -hanke tarjoaa syksyllä 2018 myös webinaarisarjan tämän paketin ohjelmointiosioista. Ohjelmointitehtävissä tutustutaan ohjelmoinnin tärkeisiin peruskäsitteisiin, kuten ehdollisiin lauseisiin ja toistoihin aloittevillekin sopivalla tavalla. Ohjelmointiin käytetään Scratch-ohjelmointiympäristöä, joka on ilmainen ja toimii ilman erillisiä asennuksia suoraan verkkoselaimessa.

Pulmaario-paketti sisältää viisi ohjelmointihaastetta ja kukin niistä on suunniteltu niin, että siitä syntyy jonkinlainen toimiva peli. Kussakin webinaarissa ohjelmoidaan yksi näistä peleistä Scratchilla ja käydään läpi pelin tekoon liittyviä ohjelmointilogiikoita. Sen lisäksi, että pelin ohjelmointia voi seurata videolla, voi pelin halutessaan ohjelmoida samalla myös itse.

Pulmaario-paketti on saatavilla kokonaisuudessaan sen omilta verkkosivuilta.

Verkkokoulutus on osa valtakunnallista LUMA SUOMI -täydennyskoulutusohjelmaa. Ohjelman toteuttaa LUMA-keskus Suomi ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Muihin LUMA SUOMI -ohjelman maksuttomiin verkko- ja lähikoulutuksiin sekä materiaaleihin voit tutustua ohjelman sivuilla: https://suomi.luma.fi/ Tämä webinaari on osa LUMA SUOMI -ohjelman Ohjelmointia kaikille -hanketta.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta webinaarit ovat yhä katseltavissa alla olevista linkeistä.

Toteutusaikataulu

Webinaareja järjestetään 29.8.-26.9. aikana viikon välein keskiviikkoisin. Kullakin kerralla käsitellään yksi Pulmaario-paketin ohjelmointitehtävä ja webinaari kestää noin tunnin. Scratch-ohjelmointiympäristö esitellään kattavasti vain sarjan ensimmäisessä webinaarissa, ja ohjelmointitehtävät lievästi myös vaikeutuvat loppua kohti.