Kerhot

Linkin kerhovalikoima

Linkin kerhoja järjestetään syys- ja kevätlukukaudella yliopiston periodijaon mukaisesti 6 tai 12 viikon setteinä. Jos haluat viestin seuraavan kauden kerhojen ilmoittautumisen alusta, laita pyyntö tästä osoitteeseen linkki-kerhot@cs.helsinki.fi. Kerhossa parhaillaan olevien vanhemmille laitamme tämän viestin automaattisesti.

Kerhojen tarkemmat aikataulut ja ajankohtaiset ilmoittautumislinkit löytyvät Ajankohtaista-sivulta.

Sopivan kerhon valinta

Linkin koordinaattorit auttavat mielellään kerhovalinnoissa. Heihin saa parhaiten yhteyttä sähköpostitse linkki-kerhot@cs.helsinki.fi. Pyydämme ottamaan yhteyttä erityisesti silloin, jos innokkaan kerhoon tulijan ikä ei vielä yllä harkitsemanne kerhon suositeltavaan alaikärajaan.

Kaikissa Linkin kerhoissa ohjaus ja ohjeet ovat suomenkielisiä, eli riittävä kielitaito suomen kielessä on edellytys osallistumiselle. Englannin kielitaidosta on lisäksi hyötyä, sillä osassa edistyneempien ohjelmoijien kerhoista käytetään englanninkielisiä sovelluksia ohjelmointiin.

Kerhojen lyhyet kuvaukset

Listassa on Linkin kerhovalikoima järjestettynä aloittelijaystävällisistä haastavampiin. Kulloinkin tarjolla olevat kerhot, niiden ajankohdat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Ajankohtaista-sivulta.

Kerhojen ikäsuosituksista

Kerhojemme ikäsuositukset pohjautuvat koulun luokka-asteisiin. Vanhassa tutussa kerhossa voi kuitenkin jatkaa, vaikka olisi vähän suositusta nuorempi. Jos osallistuja on tulossa uutena Linkin kerhoihin tai vaihtamassa kerhoa, eivätkä ikäryhmät näytä sopivan, ota yhteyttä - suosituksista voidaan tarvittaessa joustaa. Myös jos mietit vielä sopivaa kerhoa tai haluat toivoa jotakin erityistä kerhoa Linkin valikoimaan, lähetä meille viestiä osoitteeseen linkki-kerhot@cs.helsinki.fi.

Jatkuvasti valikoimissa olevat kerhot

Lasten ohjelmointikerho aloittelijoille

Lasten ohjelmointikerho aloittelijoille on suunnattu juuri ohjelmointiharrastusta aloitteleville ja aiemmin aloittelijoiden kerhossa ohjelmointiin tutustuneille. Kerhossa tehdään pelejä pääosin visuaalisen ohjelmoinnin Scratch-työkalulla. Aiempaa kokemusta ohjelmoinnista ei tarvitse olla, mutta osallistujalta edellytetään lukutaitoa sekä hiiren ja näppäimistön käyttötaitoa. Kerhon osallistujat ovat tyypillisesti 2.-4. luokalla.

Lasten ohjelmointikerho edistyneille

Lasten ohjelmointikerho edistyneille sopii hieman kokeneemmille, noin alakouluikäisille pelintekijöille. Kerhossa tehdään pelejä pääosin visuaalisen ohjelmoinnin Scratch-työkalulla , ja osallistujien tulisi jo osata Scratchin perusteet vähintään keräilypelin verran. Kerhossa voi syventää esimerkiksi ohjelmointileirillä, -kerhossa, koodauspajassa tai koodiviikolla alkanutta harrastusta.

Ohjelmointikerho aloittelijoille

Ohjelmointikerho aloittelijoille on suunnattu ohjelmoinnista kiinnostuneille nuorille noin 5. luokasta ylöspäin. Kerhossa opitaan ohjatusti tekemään omia pieniä tietokoneohjelmia tekstipohjaisilla ohjelmointikielillä kuten Python. Kerhossa opetellaan kirjoittamaan käskyt tietokoneelle käsin ja testaamaan itse ohjelman toimintaa esimerkiksi sen tulostetta lukemalla. Kerho sopii sekä ohjelmointia vasta aloitteleville että jo esim. Scratchistä tai AppInventorista ohjelmointikokemusta keränneille.

Tekstiohjelmointikerho

Ohjelmointikerho on suunnattu nuorille ohjelmoijille noin 6. luokasta ylöspäin aina lukiolaisiin asti. Kerhossa opitaan tekemään omia pieniä tietokoneohjelmia. Ohjelmat toteutetaan tekstipohjaisilla ohjelmointikielillä, ja osallistuja voi valita oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan Pythonin tai Javan. Kerhossa opetellaan kirjoittamaan käskyt tietokoneelle käsin ja testaamaan itse ohjelman toimintaa esimerkiksi sen tulostetta lukemalla. Tässä kerhossa aloittavilla tulisi olla vahva pohja esim. aloittelijoiden ohjelmointikerhosta tai jo muuta kokemusta tekstipohjaisella kielellä ohjelmoinnista. Kerhosta löytyy myös haastetta jo aiemmin ohjelmointikerhossa käyneille.

Vaihtuvat kerhot

Robottiohjelmointikerho aloittelijoille.

Robottiohjelmointikerhossa aloittelijoille opitaan ohjelmointia aivan alkeista lähtien robotiikan käytännön kautta! Kerhossa käytetään muun muassa LEGO Mindstorms -robotteja. Linkki tarjoaa robotit kerhokertojen ajaksi käyttöön. Kerho sopii 3.–6.-luokkalaiselle aloittelijalle, mutta myös jo ohjelmointia osaava voi saada kerhosta uusia taitoja ja näkökulmia ohjelmointiin.

Android-kerho

Android-kerho soveltuu noin 4.-6. -luokkalaisille, englannin perusteet osaaville ohjelmoijille. Kerhossa käytetty AppInventor on Scratchin kaltainen visuaalisen ohjelmoinnin työkalu, jolla voi ohjelmoida omia sovelluksia Android-laitteille. Scratch-taustasta on siis kerhossa hyötyä, mutta varsinkin yläasteikäisille kerho sopii myös ensimmäiseksi ohjelmointikerhoksi. Kerhossa vuorottelevat aloittelijoiden ja edistyneempien kerhojaksot. Ajankohtaista-sivulta näet kulloinkin käynnissä olevan jakson.

Ohjelmointia Unitylla

Ohjelmointia Unitylla oli loppusyksyn 2018 kokeilukerho, jossa tekstiohjelmoinnin perusteet jo osaavat yläasteikäiset opettelevat kehittämään pelejä yhdellä peliteollisuuden käytetyimmistä alustoista. Kerhossa keskitytään Unityn käytön ohjelmoinnillisempaan puoleen erilaisten pelilogiikoiden toteuttamisen kautta, eli varsinainen pelinsuunnitteluun keskittyvä kerho tämä ei ole. Kerhossa opetellaan aluksi yhteisesti perusteita, joten kerho on tarkoitettu Unity-ohjelmistoa vielä osaamattomille.

Algoritmikerho

Algoritmikerho perjantaisin on tarkoitettu peruskoulun ja lukion oppilaille, jotka ovat kiinnostuneita ohjelmoinnista ja algoritmien suunnittelusta. Algoritmikerhossa pureudutaan matemaattisiin ongelmiin ja ratkaistaan niitä tietokoneohjelmia tekemällä. Muista kerhoista poiketen algoritmikerhoon ei tarvitse ilmoittautua, vaan kerhossa voi käydä oman kiinnostuksen ja ehtimisen mukaisesti.

Virtuaalikerho

Virtuaalikerho tarjoaa mielenkiintoisia Scratch-haasteita, jotka sopivat esimerkiksi kerhossa hankittujen ohjelmointitaitojen soveltamiseen. Kerho pitää majaa Scratchin Virtuaalikerho-studiossa ja Linkin YouTube-kanavalla. Myös Peliklinikan kautta voi saada apua pelinkehittelykysymyksiin vaikka heti. Virtuaalikerhoon ei tarvitse ilmoittautua, vaan voit alkaa tehdä haasteita vaikka heti!

Robottiohjelmointikerho

Robottiohjelmointikerhossa opitaan ohjelmoimaan oma liikkuva robotti! Kerhossa käytetään LEGO Mindstorms NXT-robotteja, joita ohjelmoidaan Java-ohjelmointikielellä. Linkki tarjoaa robotit kerhokertojen ajaksi käyttöön. Kerho sopii noin yläasteikäiselle ohjelmoijalle, joka ymmärtää Java-koodin rakennetta ja on tehnyt aiemmin omia Java-ohjelmia.