Scratch-ohjelmointi opettajille

Järjestimme loppuvuodesta 2015 lyhyitä oppitunteja opettajille Scratch-pelien teosta. Scratch on mm. peruskouluikäisille suunnattu visuaalinen ohjelmointikieli, joka toimii nettiselaimessa ja on myös ladattavissa ohjelmana.

Verkko-oppitunnit

Jokainen alla olevista verkko-oppitunneista alkaa Scratchin esittelyllä ja on suunnattu ohjelmointia aloittelevalle. Jos Scratch on jo tuttu, voi sen esittelyn yli hypätä.

Koko sarja on myös koottu Youtube-listaksi täällä.

 

Lähtötaso ja tavoitteet

Kunkin oppitunnin materiaaleihin voi tutustua ilman aiempaa kokemusta ohjelmoinnista. Peli vaihteli oppitunneilla viikosta toiseen, ja osallistua pystyi yhdellä tai useammalla viikolla. Pelit ovat kaikki suhteellisen yksinkertaisia ja pieniä, mutta niiden sisällöt vaihtelevat silti siinä määrin, että kaikista voi oppia jotain uutta. Peleissä harjoitellaan ohjelmoinnin tärkeitä käsitteitä, kuten silmukoita, ehdollisuutta ja testausta.

 

Työkalut ja käytännön järjestelyt

Tunnit pidettiin Adobe Connectin sivustolla ja niiden seuraamiseen riitti nettiselain, jossa toimi Flash. Vaihtoehtoisesti Adobe Connect tarjoaa myös sovelluksen mobiililaitteille. Flash:n tarvitsee (vielä toistaiseksi) myös Scratch:n käyttöön selaimen kautta. Tuntiin sai osallistua chatin välityksellä. Jos omalle näytölle mahtui sekä verkko-oppitunti että Scratch, niin tunnin aikana tehtävän pelin sai ohjelmoida myös samalla itse. Osallistumisohjeet lähetettiin ennen oppituntia ilmoittautuneille sähköpostitse.

 

Osallistuminen oli ilmaista.

 

Lisätietoja tarjoaa Linkin koordinaattori Jenna Tuominen (jenna.tuominen@cs.helsinki.fi) tai Linkki-resurssikeskus (linkki@cs.helsinki.fi).