Ohjelmointikerho

Ohjelmointikerhossa opitaan tekemään omia pieniä tietokoneohjelmia tekstipohjaisilla ohjelmointikielillä kuten Java ja Python. Ensimmäisissä ohjelmissa esimerkiksi tulostetaan oma nimi tai lasketaan yhteenlasku, mutta taitojen karttuessa pääsee tutustumaan esimerkiksi graafisiin käyttöliittymiin sekä algoritmiseen ongelmanratkaisuun. Ohjaajia kussakin kerhossa on noin yksi kahdeksaa lasta kohti.

Ohjelmointikerho aloittelijoille: Python

Kerhossa edetään viikoittain vaihtuvien teemojen ympärillä. Ohjelmointikielten rakenteita ja ohjelmointitekniikoita käydään läpi yhdessä ohjatusti. Taitojen karttuessa osallistujat voivat myös edetä omatoimisesti. Python-alkeet sopii myös heille, joilla ei ole aiempaa ohjelmointikokemusta.

Kenelle?

  • työelämässä ja tieteen tekemisessä käytössä olevista kielistä kiinnostuneille
  • ohjelmoinnin perustekniikoista ja -ideoista kiinnostuneille
  • alkusyksyn alkeet ohjelmointia vasta aloitteleville tai esimerkiksi lasten ohjelmointikerhossa aiemmin käyneille
  • loppusyksyn jatkokerho Pythonin alkeet jo osaaville, esimerkiksi aiemmin Python-kerhossa käyneille tai muuten ohjelmointia aloittaneille
  • noin 5. luokasta eteenpäin

Ohjelmointikerho aloittelijoille: Java

Kerhossa lähdetään liikkeelle Java-ohjelmoinnin alkeista yhdessä ohjatusti. Taitojen karttuessa kerhossa voi myös edetä omaan tahtiin ohjeiden perusteella ja ohjaajien avustuksella. Ohjelmointikieliin syvennytään haasteiden ja pienten projektien avulla. Kerhoa suositellaan ohjelmointiin jo aiemmin tutustuneille, esimerkiksi Scratchia osaaville.

Kenelle?

  • uusia haasteita kaipaaville Scratch-osaajille ja työelämässä käytössä olevista kielistä kiinnostuneille
  • omista projekteista haaveileville - kerhossa opitun perusteella pääsee helposti luomaan jo isompia ohjelmointiprojekteja
  • lasten tai aloittelijoiden ohjelmointikerhossa aiemmin käyneille tai muualla ohjelmointikokemusta hankkineille
  • noin 6. luokasta ylöspäin aina lukiolaisiin asti - keskittymistä vaativan sisällön vuoksi ota yhteyttä, mikäli tätä nuorempi koodari haluaisi mukaan (linkki-kerhot@cs.helsinki.fi)

Ohjelmointikerho edistyneille

Kerhossa edetään omaan tahtiin ohjeiden perusteella ja ohjaajien avustuksella. Ohjelmointikieliin syvennytään omien projektien avulla, joko valmiiden ohjeiden kautta tai itse projektin kehittäen.

Kenelle?

  • tekstiohjelmointia (Python, Java, ym.) jo ennestään osaaville, eli tässä tai yllä mainituissa kerhoissa jo aiemmin käyneille, tai muualla tekstipohjaista ohjelmointikokemusta hankkineille
  • noin 6. luokasta ylöspäin aina lukiolaisiin asti - keskittymistä vaativan sisällön vuoksi ota yhteyttä, mikäli tätä nuorempi koodari haluaisi mukaan (linkki-kerhot@cs.helsinki.fi)




Käytännön infoa yllä mainituista kerhoista

Opetuskielenä on suomi. Mukaan ei tarvitse omaa konetta, omasta muistitikusta voi olla iloa.

Ohjelmointikerhot järjestetään Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston tiloissa, Kumpulassa, osoitteessa Pietari Kalmin katu 5. Tässä kartta.

Kerhojen tarkemmat aikataulut ja ajankohtaiset ilmoittautumislinkit löytyvät Ajankohtaista-sivulta.. Huomioithan, että kerhovalikoimamme vaihtelee kausittain.

Enemmän tietoa kerhojen etäversiosta

Kerhon etäversio järjestetään Zoomissa live-ohjauksena. Apua kerho-ohjaajalta voi kysyä Zoomin chatissä tai suoraan mikrofonin avulla.

Etänä tapahtuvaan kerhoon osallistuja tarvitsee toimivan tietokoneen ja internet-yhteyden.

  • Pythonia varten voi asentaa Visual Studio Code -ohjelmointiympäristön. Kattavat ohjeet sen asennukseen löytyvät mooc.fi-sivuilta. Kerhossa on myös tarjolla paljon materiaaleja, joiden koodaaminen onnistuu suoraan verkkoselaimessa. Näihin materiaaleihin voit tutustua materiaalihakumme kautta.
  • Javaa varten voi asentaa myös Visual Studio Code-ohjelmointiympäristön, jonka asennukseen ohjeet linkattu yllä. Jos Javalla ohjelmointia haluaa opiskella pidemmälle, kannattaa kuitenkin asentaa Netbeans-ohjelmointiympäristö, tai sen Helsingin yliopiston versio Tmcbeans, jota käytetään yliopiston MOOC-kursseilla. Kattavat ohjeet sen asennukseen löytyvät myös mooc.fi-sivuilta.