ScratchJr-materiaali

ScratchJr on esi- ja varhaisopetukseen luotu visuaalinen ohjelmointikieli. Ohjelmointiin käytetään ikoni-komentoja, joten lukutaito ei ole välttämätön. Ohjelma on ladattavissa vain iPad- ja Android-tableteille.

ScratchJrn ulkonäkö

ScratchJr:lla voi tehdä helposti visuaalisesti hienoja pelejä ja se tarjoaa piirtotyökalujen lisäksi paljon valmishahmoja ja -taustoja. Ohjelmoidessa peruskomentosarjojen lisäksi ScratchJr sallii yksinkertaiset toistot ja ikuiset silmukat. Ehdollisia komentoja sillä ei voi tehdä eikä ohjelma ymmärrä muuttujia, kuten pistelaskua. Tasojen vaihto on helppoa.

Pelinäkymästä

Pelin suoritus näkyy ruudun keskellä. Sen saa käyntiin ylälaidan vihreää lippua painaen. Ikkunan vasemmassa laidassa on kunkin yksittäisen tason hahmolistaus, oikeassa laidassa on tasolistaus. Ikkunan alalaidassa ovat ohjelmointityökalut. Työkalupakista löytyvät kaikki ScratchJr:n tuntemat komennot tehtävän mukaan lajiteltuna eri väreihin. Erivärisiä "työkalulokeroita" painaen käyttäjä voi tutkia erilaisia komentoja. Hahmolle haluttavat komennot siirretään ikkunan alalaidassa näkyvälle valkoiselle alueelle ja yhdistetään toisiinsa halutulla tavalla. Kaikilla komennoilla tulee olla alussa keltainen tapahtuma-komento, joka määrittelee hahmolle milloin kyseisen komentosarjan tulee alkaa.

Mallipelejä

Pelien tallennuksesta ja jaosta

Tehty peli tallentuu nykyään vähintään iPadilla automaattisesti sitä luotaessa. On kuitenkin tallennuksen kannalta varminta, että pelistä palataan Koti-ikonin kautta ohjelman perusnäkymään. Pelille voi antaa nimen pelinäkymän oikean yläkulman keltaista "sivun kulmaa" painaen.

Pelejä on iPadien välillä mahdollista jakaa sähköpostitse ja Airdropin avulla. Jakamisen Android-laitteille voi tarkistaa ScratchJr:n kotisivuilta.

ScratchJr:n esittäminen videotykiltä

Kuvan siirtämiseen tabletilta videotykille on monia vaihtoehtoja:

  • Etsi tabletin ja videotykin väliin sopiva adapteri.
  • Etsi keino siirtää tabletin kuva tietokoneelle, joka on yhdistettävissä videotykkiin.
    • Käytössä Mac ja iPad: Liitä iPad laturijohdolla Mac-koneeseen, avaa QuickTime Player ja siinä 'New Movie Recording', valitse 'rec'-painikkeen vierestä nauhoitettavaksi iPad (tabletin nimellä). Kuvan näkyessä voit heijastaa Mac-koneen kuvan videotykille, nauhoitusta ei tarvitse ikinä käynnistää.
  • Käytössä Apple TV ja iPad: Yhdistä Apple TV langallisesti videotykkiin ja tabletti langattomasti Apple TV:hen.
  • Kuvaa tablettia dokumenttikameralla, joka on yhdistetty videotykkiin.
  • Tallenna etukäteen tarvitsemasi kuvat tabletilta (välivaiheet ym.) tietokoneelle, joka on yhdistettävissä videotykkiin.